Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Διαχείριση κρατήσεων

Διαχείριση κρατήσεων

Διαχείριση κρατήσεων - Ταμείου
Διαχείριση κρατήσεων – παρακρατήσεων Κατά την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων η λογιστική υπηρεσία του Δήμου υποχρεούται ανάλογα με το είδος των δαπανών(μισθοδοσία, προμήθεια αγαθών, παροχή υπηρεσιών) να διενεργεί κρατήσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο του χρηματικού εντάλματος ανά κράτηση και ποσό που αναλογεί για παρακράτηση από τον δικαιούχο. (άρθρο 24 Β.Δ. 17-5/15-6-59)

Κατά την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων από τον Δημοτικό ταμία στους δικαιούχους γίνεται παρακράτηση των κρατήσεων που αναγράφονται στα χρηματικά εντάλματα και αποδίδεται στον δικαιούχο το καθαρό πληρωτέο.
Οι παρακρατήσεις εμφανίζονται στα βιβλία του Δήμου μέσω γραμματίου είσπραξης που εκδίδεται από τον Δημοτικό ταμία στους κωδικούς 41 του προϋπολογισμού και κατά την απόδοση αυτών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εκδίδεται χρηματικό ένταλμα από την λογιστική υπηρεσία το οποίο βαρύνει τους κωδικούς 82 του προϋπολογισμού. (ΚΥΑ 30842/13) Οι κρατήσεις που έχουν παρακρατηθεί αποδίδονται από τον Δήμο στις νόμιμες προθεσμίες που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις.

Επιπλέον όσοι παρακρατούν φόρο, έχουν υποχρέωση να χορηγούν, σε αυτούς από τους οποίους έγινε η παρακράτηση, βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το φορολογούμενο εισόδημα και τον φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται στους δικαιούχους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του οικείου οικονομικού έτους. (άρθρου 83 του Ν.2238/94)

Ειδικά για την παρακράτηση φόρου από 1-1-2014
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4172/13 άρθρο 64 που ισχύουν από 1-1-2014, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4254/14 προβλέπεται ότι:
Οι φορείς γενικής κυβέρνησης κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή υπηρεσιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, κατά την καταβολή ή την έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής της αξίας αυτών, να παρακρατούν φόρο εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται στο καθαρό ποσό της αξίας των αγαθών ή υπηρεσιών με συντελεστή ως ακολούθως:
• ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) για τα υγρά καύσιμα και τα προϊόντα καπνοβιομηχανίας,
• ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για τα λοιπά αγαθά και
• ποσοστό οκτώ τοις εκατό (8%) για την παροχή υπηρεσιών.

Συντελεστές παρακράτησης
• για τόκους δεκαπέντε τοις εκατό (15%),

• για δικαιώματα (royalties) και λοιπές πληρωμές είκοσι τοις εκατό (20%),

• για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες ή παρόμοιες υπηρεσίες υπηρεσίες είκοσι τοις εκατό (20%).

• για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων ο συντελεστής είναι τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος.

Εξαιρέσεις από την παρακράτηση φόρου • όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες και δεν απαιτείται σύμβαση, εφόσον η καθαρή αξία αυτών, κατά συναλλαγή, δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ,

• όταν λαμβάνουν υπηρεσίες ή προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τηλεγραφήματα, γραμματόσημα, φωταέριο, νερό και εισιτήρια γενικά,

• όπου προβλέπεται παρακράτηση ή προκαταβολή φόρου από άλλη διάταξη για το ίδιο έσοδο

• όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες από τις πολεμικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΛΘΟ, καθώς και από το Κέντρο Επιχειρηματικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

Οι ανωτέρω παρακρατήσεις που διενεργούνται κατά την καταβολή ή την έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής αποδίδονται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής, με προσωρινές δηλώσεις με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, όπου το σύστημα μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης παράγει την «Ταυτότητα Οφειλής», στοιχείο απαραίτητο για την απόδοση του φόρου μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων. (ΠΟΛ 1027/14,1028/14,1048/14)

Please rate this

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Total
0
Share