Με την έκδοση της εγκυκλίου (ΑΔΑ: ΨΦΚΒΗ-Δ13), οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης καλούνται να υλοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ) που καθιερώθηκε με το ΠΔ 54/18, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η νέα οικονομική ταξινόμηση του προϋπολογισμού, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2026.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2024 ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε το Λογιστικό Σχέδιο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, προσφέροντας πλέον όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την προετοιμασία.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έχουν στη διάθεσή τους το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να προετοιμαστούν εντός του 2025, ώστε να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τη νέα οικονομική ταξινόμηση και το Λογιστικό Πλαίσιο από 1η Ιανουαρίου 2026.
Βασικές αλλαγές-καινοτομίες που φέρνει το ΠΔ 54/18 και η εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης.
- Η βασική καινοτομία του Σχεδίου Λογαριασμών του π.δ. 54/2018 (Α΄103) έγκειται στο ότι έχουμε κοινό σχέδιο Λογαριασμών Λογιστικής και Προϋπολογισμού και ότι αυτό εφαρμόζεται από το σύνολο των υποτομέων της Γενικής Κυβέρνησης καθώς αντικαθιστά τα υφιστάμενα κλαδικά λογιστικά σχέδια και τους σχετικούς κώδικες κατάταξης εσόδων και εξόδων προϋπολογισμού.
- Εισάγει τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα του Δημόσιου Τομέα (IPSAS) με τα οποία εξασφαλίζεται η αξιοπιστία των χρηματοοικονομικών καταστάσεων άρα και η διαφάνεια και η λογοδοσία προς τους πολίτες, δίνεται η δυνατότητα στις Διοικήσεις των Φορέων να λαμβάνουν σωστές στρατηγικές αποφάσεις χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία προβλέψεων, ενισχύει τον έλεγχο και τη Δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Το 2025 έχει χαρακτηριστεί ως προπαρασκευαστική περίοδος, κατά την οποία οι φορείς καλούνται να ολοκληρώσουν συγκεκριμένες δράσεις.
Βασικές Ενέργειες για το 2025
- Απογραφή Περιουσιακών Στοιχείων και Υποχρεώσεων
- Διενέργεια απογραφής από μηδενική βάση.
- Αναγνώριση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σύμφωνα με τα κριτήρια του ΛΠΓΚ.
- Εντοπισμός και διόρθωση τυχόν λογιστικών σφαλμάτων.
- Κατάρτιση Αρχικού Ισοζυγίου και Ισολογισμού Έναρξης
- Σύνταξη αρχικού ισοζυγίου με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου 2026.
- Χρήση της μεθόδου αναδιατύπωσης (restatement) για την προσαρμογή των υφιστάμενων οικονομικών δεδομένων στο νέο Σχέδιο Λογαριασμών.
- Εισαγωγή του Νέου Σχεδίου Λογαριασμών
- Ενσωμάτωση του κοινού Σχεδίου Λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης στα πληροφοριακά συστήματα.
- Εκσυγχρονισμός των λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη της νέας δομής.
- Αναβάθμιση Πληροφοριακών Συστημάτων
- δημιουργία υποσυστημάτων-μητρώων (π.χ. μητρώα παγίων, αποθεμάτων, τραπεζικών λογαριασμών) και διασύνδεσή τους με το κεντρικό λογιστικό σύστημα.
- Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας για την αποφυγή κατακερματισμού των δεδομένων.
- Εκπαίδευση Προσωπικού
- Συμμετοχή στελεχών σε εξειδικευμένα σεμινάρια που οργανώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ.
- Εξειδικευμένο μακροχρόνιο σεμινάριο διεξάγεται ήδη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
- Ενημέρωση για τις απαιτήσεις του ΛΠΓΚ και τη χρήση των αναβαθμισμένων πληροφοριακών συστημάτων.
- Προσαρμογή στη Νέα Οικονομική Ταξινόμηση του Προϋπολογισμού.
- Εφαρμογή της νέας οικονομικής ταξινόμησης του προϋπολογισμού για το 2026, ευθυγραμμισμένης με τις απαιτήσεις του ΛΠΓΚ.
- Έκδοση της προσαρμοσμένης ταξινόμησης για το 2026 έως τον Μάιο, με εξειδικεύσεις για ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Περιφέρειες και άλλους τομείς του Ελληνικού Δημοσίου.
Συμπέρασμα
Η επιτυχής μετάβαση στο ΛΠΓΚ αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί συνέπεια και προγραμματισμό από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Το 2025 είναι μια καθοριστική χρονιά προετοιμασίας, με τις ενέργειες που περιγράφονται να αποτελούν τη βάση για τη λειτουργία του νέου λογιστικού πλαισίου από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επισυναπτόμενη εγκύκλιο ή να συμμετάσχουν σε σχετικές ενημερωτικές δράσεις που θα αναπτυχθούν στο προσεχές διάστημα και από την εταιρεία μας.