Απάντηση:
Με τις υπ'αριθμ. 167/2014 και 63/2015 γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ έγινε δεκτό το εξής: Η λήψη άδειας ανατροφής τέκνου εντός συγκεκριμένου έτους, ώστε μετά τη λήξη της να μην υπάρχει χρονικό περιθώριο λήψης και της κανονικής άδειας που δικαιούται ο δημόσιος υπάλληλος εντός του ίδιου έτους, επιφέρει απώλεια του δικαιώματος επί της τελευταίας αυτής άδειας. Σε περίπτωση, όμως, που η υπηρεσία δεν χορήγησε έγκαιρα εξ' αιτίας έκτακτων υπηρεσιακών λόγων την κανονική άδεια, παρά το ότι αυτή είχε ζητηθεί σε κατάλληλο χρονικώς σημείο, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να απολέσει τη δυνατότητα να λάβει και να εξαντλήσει τη κανονική του άδεια εντός του οικείου έτους, τότε η υπηρεσία οφείλει να χορηγήσει την άδεια αυτή εντός του αμέσως επομένου έτους.
Περαιτέρω, σε ότι αφορά τη χορήγηση όμοιων διευκολύνσεων στους γονείς, με το άρθρο 60 του ν.3584/07 ορίζονται τα εξής:
"3. Με την επιφύλαξη της πρόβλεψης περί αυτοτελούς άσκησης των διευκολύνσεων του παρόντος άρθρου, αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση, που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση των διευκολύνσεων του παρόντος, εκτός αν με τη δήλωση αυτή καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, μέσα στα οριζόμενα κατά περίπτωση ηλικιακά όρια του τέκνου. Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιες ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεις, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ. 2 κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παρ. 2."
Για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, σύμφωνα με την υπ'αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/215/οικ.14695/20-9-22 εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, ως όμοιες διευκολύνσεις θεωρούνται ιδίως η χορήγηση διευκόλυνσης για ανατροφή τέκνου είτε με τη μορφή μειωμένου ωραρίου είτε ως συνεχόμενη άδεια (άρθρο 53 παρ. 2 του Υπαλληλικού Κώδικα και άρθρο 60 παρ. 2 του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων), η άδεια φροντίδας τέκνου (δυνάμει του άρθρου 37 του ν.4808/2021 ή των σχετικών προϊσχυουσών νομοθετικών διατάξεων και διατάξεων των ΕΓΣΣΕ) και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας (άρθρου 142 του ν. 3655/2008), καθώς και κάθε άλλη όμοια διευκόλυνση, η οποία χορηγείται δυνάμει ειδικών διατάξεων.
Ως εκ τούτου, βάσει των ανωτέρω και των στοιχείων που μας έχετε δόσει, από την διευκόλυνση της παρ.2 του άρθρου 60 του ν.3584/07, ήτοι, την άδεια των εννέα (9) μηνών με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, που αιτείται ο πατέρας - υπάλληλος, θα πρέπει να αφαιρεθεί το χρονικό διάστημα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας που έλαβε η μητέρα από τον εργοδότη της.
Σε κάθε περίπτωση αναφορικά με τη χορήγηση των εννέα (9) μηνών, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ'αριθμ.ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590 /οικ. 14346/29.5.2008 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. δεν είναι δυνατή η τμηματική χορήγηση του εννεαμήνου, το οποίο και πρέπει να εξαντλείται στο σύνολό του καθώς λαμβάνεται για συνεχές χρονικό διάστημα.