1. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν:
(α) την κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (ισολογισμός),
(β) την κατάσταση χρηματοοικονομικής επίδοσης (κατάσταση αποτελεσμάτων),
(γ) την κατάσταση μεταβολών καθαρής θέσης,
(δ) την κατάσταση ταμιακών ροών,
(ε) τις επεξηγηματικές σημειώσεις των χρηματοοικονομικών καταστάσεων (προσάρτημα).
2. Υποδείγματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων παρέχονται στο Παράρτημα 2.
3. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις συντάσσονται με τις παραδοχές:
(α) του δουλευμένου, εκτός της κατάστασης ταμιακών ροών και
(β) της συνέχισης της δραστηριότητας.
4. Οι λογιστικές πολιτικές για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του παρόντος π.δ. θεμελιώνονται σε διεθνώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα για το δημόσιο τομέα, όπως τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (International Public Sector Accounting Standards - IPSAS). Ενδεχόμενες τροποποιήσεις των διεθνώς αποδεκτών λογιστικών προτύπων για τον δημόσιο τομέα, και ιδιαιτέρως των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων Δημοσίου Τομέα (IPSAS), θα λαμβάνονται υπόψη και θα αξιολογούνται από την αρμόδια Διεύθυνση Λογιστικής Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία θα εισηγείται τυχόν προσαρμογές των κανόνων του παρόντος προς τον Υπουργό Οικονομικών. Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν. 3148/2003 (Α' 136) παρέχει σχετική γνωμοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος φέρει την ευθύνη τροποποίησης των λογιστικών πολιτικών.
4. α) Οι λογιστικές πολιτικές για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του παρόντος π.δ. θεμελιώνονται σε διεθνώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα για τον δημόσιο τομέα, όπως τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (International Public Sector Accounting Standards IPSAS).
β) Οι λογιστικές πολιτικές που εκδίδονται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 156 του ν. 4270/2014, συμπληρώνουν το λογιστικό πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού.
γ) Τροποποιήσεις των διεθνώς αποδεκτών λογιστικών προτύπων για τον δημόσιο τομέα, και ιδιαιτέρως των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων Δημοσίου Τομέα (IPSAS), θα λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται από τη Διεύθυνση Λογιστικής Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία μπορεί να εισηγείται προσαρμογές των κανόνων του παρόντος π.δ. προς τον Υπουργό Οικονομικών. Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν. 3148/2003 (Α' 136), παρέχει γνωμοδότηση επί των εισηγήσεων που προβλέπονται στην παρούσα. (αντικατάσταση σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν.4701/20)