Αρχική ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΤΑ Παραγραφή απαιτήσεων κατά ΟΤΑ

Παραγραφή απαιτήσεων κατά ΟΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με τις διατάξεις περί παραγραφής, η παραγραφή χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου διακόπτεταιμε την έκδοση τίτλου πληρωμής(χρηματικό ένταλμα).Στο Δήμο μας τα ανεξόφλητα Χ.Ε. προηγούμενου έτους εκδίδονται εκ νέου μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.Κατά αυτόν τον τρόπο υπάρχουν παραστατικά τα οποία ενώ παραγράφονται κανονικά στην 5ετία είναι π.χ. έτους 2010, θεωρώ ότι δεν μπορούν να παραγραφούν λόγω εκδοσης ενταλμάτων ως ανεξόφλητα ΠΟΕ το 2011,2012 κ.ο.κ.Ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασί α για τα ανεξοφλητα ΠΟΕ προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε σε παραγραφές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στην περ. ε’ του άρθρου 143 του Ν.4270/14 ορίζεται ότι η έκδοση τίτλου πληρωμής διακόπτει την παραγραφή απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων.

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο την ανωτέρω διάταξη, κατανοούμε ότι αν οι Δήμοι σε κάθε οικονομική χρήση εκδίδουν εκ νέου ΧΕΠ με σκοπό την αποπληρωμή των ανεξόφλητων τιμολογίων , η παραγραφή τους θα διακόπτεται αιωνίως με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εμφανίζουμε αύξηση των ανεξόφλητων τιμολογίων.

Για να αποφευχθεί το ανωτέρω και από την στιγμή που το άρθρο 143 του Ν.4270/14 μας δίνει την δυνατότητα με την πρόταση που χρησιμοποιεί « Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων» μπορούμε να επικαλεσθούμε το άρθρο 31 του ΒΔ 17-5/15-6-59 στο οποίο ορίζεται ότι η πληρωμή ανεξόφλητων τιμολογίων (δηλαδή η έκδοση ΧΕΠ) γίνεται αφότου έχει αιτηθεί ο δικαιούχος την πληρωμή αυτών.

Επομένως οι φορείς προτού εκδώσουν ΧΕΠ για την αποπληρωμή ανεξόφλητων υποχρεώσεων θα πρέπει να προβούν σε έλεγχο αν όντως το εν λόγω τιμολόγιο μπορεί να πληρωθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Αν υπάρχει ο δικαιούχος και αν να προσδιορισθούν τα στοιχεία του

• Αν έχει υποπέσει σε παραγραφή

• Αν είναι νόμιμη η δαπάνη

• Αν είναι κανονική.

Αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε κατόπιν επικοινωνίας με τον δικαιούχο θα πρέπει να σταλεί από πλευράς του μια αίτηση στην οποία να ζητάει την πληρωμή της απαίτησης του.

Όταν ο φορέας παραλάβει αυτή την αίτηση από τον δικαιούχο, και μόνο τότε, θα πρέπει να προβεί στην έκδοση ΧΕΠ

Please rate this

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Total
0
Share