Α. Ορισμοί προϋπολογισμού
1. Για τις ανάγκες κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, τα μεγέθη των προβλεπόμενων και πραγματοποιηθέντων εσόδων και εξόδων συμπεριλαμβανομένων των αγορών και πωλήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων, των τιμαλφών, καθώς και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, παρακολουθούνται σύμφωνα με την οικονομική ταξινόμηση, βάσει της ανάλυσης του παραρτήματος 4 του παρόντος π.δ.
2. Συνοπτικός προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει τα έσοδα και έξοδα της παραγράφου 1 για το οικονομικό έτος αναφοράς σε μείζονες κατηγορίες. Η προκύπτουσα διαφορά των προβλεπόμενων στο οικονομικό έτος αναφοράς του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων, καθώς και των εσόδων από πώληση και των εξόδων για αγορά παγίων περιουσιακών στοιχείων και τιμαλφών, διαμορφώνει το προβλεπόμενο ετήσιο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού.
3. Μείζονες κατηγορίες εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού είναι οι κατηγορίες οι οποίες καθορίζονται στο παράρτημα 4 του παρόντος π.δ. Οι μείζονες κατηγορίες αναπτύσσονται σε περαιτέρω επίπεδα ανάλυσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 55 και 156 του ν.4270/2014.
4. Αναλυτικός προϋπολογισμός κάθε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, είναι η αναλυτική πρόβλεψη των μειζόνων κατηγοριών, μέχρι τον τελευταίο βαθμό ανάλυσης της οικονομικής ταξινόμησης, όπως αυτός καθορίζεται από τις εκδιδόμενες κατ΄ εξουσιοδότηση των άρθρων 55 και 156 του ν. 4270/2014, αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
5. Πίστωση είναι το ποσό που εγγράφεται στο σκέλος του προϋπολογισμού εξόδων για την κάλυψη συγκεκριμένης δαπάνης κατά μείζονα κατηγορία, σε επίπεδο φορέα και ειδικού φορέα, εφόσον υφίσταται και η οποία κατανέμεται από τους φορείς σε αναλυτικό επίπεδο δυνητικά μέχρι και το τελευταίο επίπεδο ανάλυσης.
6. Υπόδειγμα συνοπτικού προϋπολογισμού περιλαμβάνεται στο παράρτημα 4 του παρόντος π.δ. και αποτελεί την αναφορά του προϋπολογισμού. Βάσει του υποδείγματος αυτού και σύμφωνα με τις εκάστοτε ειδικότερες διατάξεις, καταρτίζεται η στοχοθεσία του προϋπολογισμού κάθε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, εκτελείται ο προϋπολογισμός και παρακολουθείται η τυχόν απόκλιση από τους στόχους.
Β. Λογιστική παρακολούθηση του προϋπολογισμού
1. Τα έσοδα και τα έξοδα εγγράφονται και εμφανίζονται στον ενιαίο προϋπολογισμό που συντάσσεται βάσει της ταξινόμησης του προϋπολογισμού.
2. Η λογιστική παρακολούθηση του προϋπολογισμού παρέχει λεπτομερή καταγραφή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
3. Για σκοπούς εφαρμογής της παραγράφου 2 η λογιστική παρακολούθηση του προϋπολογισμού καταγράφει όλα τα προβλεπόμενα στάδια εκτέλεσης του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τα έξοδα. Ειδικότερα το σύστημα παρακολούθησης του προϋπολογισμού πρέπει να παρέχει τις εξής πληροφορίες κατ’ ελάχιστον:
(α) τον εγκεκριμένο αναλυτικό προϋπολογισμό εσόδων και την τυχόν αναμόρφωσή του,
(β) τα βεβαιωθέντα έσοδα (αν πρόκειται για φορείς της Κεντρικής Διοίκησης ή ΝΠΔΔ) και τα έσοδα βάσει νομότυπων παραστατικών ή άλλων ισοδύναμων εγγράφων (αν πρόκειται για ΝΠΙΔ) στη διάρκεια του οικονομικού έτους,
(γ) τα εισπραχθέντα κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, καθώς και τα ανείσπρακτα έσοδα,
(δ) τις επιστροφές εσόδων,
(ε) τον εγκεκριμένο αναλυτικό προϋπολογισμό εξόδων, την τυχόν αναμόρφωσή του και τα όρια διάθεσης των πιστώσεών του,
(στ) τις ανειλημμένες δεσμεύσεις,
(ζ) τις υπολειπόμενες προς διάθεση πιστώσεις,
(η) τα ποσά των υποχρεώσεων βάσει νομότυπων παραστατικών ή ισοδύναμων εγγράφων,
(θ) τα ποσά των πληρωμών,
(ι) τις απλήρωτες υποχρεώσεις,
(κ) τις εκκρεμείς δεσμεύσεις.
4. Ο ετήσιος προϋπολογισμός των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης περιλαμβάνει τις μείζονες κατηγορίες της οικονομικής ταξινόμησης του προϋπολογισμού και τα δύο πρώτα επίπεδα της διοικητικής ταξινόμησης. Για τις λοιπές οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός συντάσσεται και εγκρίνεται ανά μείζονα κατηγορία εσόδων και εξόδων καθώς και στο αναλυτικότερο επίπεδο της οικονομικής ταξινόμησης του προϋπολογισμού.
5. Ο εγκεκριμένος απολογισμός αποστέλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου του επόμενου από το έτος αναφοράς, στους φορείς εποπτείας και στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς για τυχόν περαιτέρω ενέργειες.