ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΩΔΙΚΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΫΠ.2016
ΣΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016 ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ SITE ΣΑΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΕΣΟΔΩΝ 0619Α-ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ?
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ
ΣΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016 ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ SITE ΣΑΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΕΣΟΔΩΝ 0619Α-ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ?
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ισχύουν οι διατάξεις περί ενσωμάτωσης των σχεδίων προϋπολογισμού έτους 2016 στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Aνασυγκρότησης;
ΕΡΩΤΗΣΗ:Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της ΚΥΑ οδηγιών για την κατάρτιση του Π/Υ 2016 των περιφερειών, στο σκέλος των εξόδων στους αντίστοιχους Κ.Α.Ε. με διάκριση (02) εγγράφεται σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά την 31.12 του προηγούμενου έτους όπως αυτές προκύπτουν από την τήρηση του Π.Δ. 315/99 (Γενική Λογιστική). Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την παράγραφο Δ΄ του άρθρου 8, στις περιπτώσεις υποχρεώσεων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης για αποπληρωμή σε περισσότερα του ενός έτη, στον Π/Υ 2016 εγγράφεται το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί εντός του έτους, όπως αυτό προκύπτει από τη σχετική πράξη πολυετούς ανάληψης υποχρεώσεων.
Με βάση τα ανωτέρω και δεδομένου ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να προβούν σε εκτιμήσεις σχετικά, αφενός, με το ύψος των υποχρεώσεών τους κατά την 31.12.2015 και, αφετέρου, με τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να εγγραφεί στον Π/Υ 2016, στους ΚΑΕ με διάκριση (02) ποια μεθοδολογία πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου αυτές οι εκτιμήσεις να είναι ρεαλιστικές;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς καταρτίζεται η συμφωνία διαθεσίμων – ταμειακού υπολοίπου του άρθρου 8 παρ. 1Γ της ΚΥΑ οδηγιών για την κατάρτιση του Π/Υ 2016. Πως μπορεί να εκτιμηθεί με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το ύψος του ταμειακού υπολοίπου στον αρχικό Π/Υ 2016.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς υπολογίζονται οι ετήσιες πιστώσεις που πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό έτους 2016 για τα έργα του ΠΔΕ;;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι ποσό θα εγγραφεί στον KAE 0619 αναφορικά με το μέρος που αντιστοιχεί στα έσοδα των δήμων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του ν. 3756/2009, «περί εξόφλησης οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού», δεδομένου ότι για το έτος 2015 δεν έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί καμιά απόδοση των σχετικών πόρων στους δήμους της επικράτειας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:Πώς καταρτίζεται η συμφωνία διαθεσίμων – χρηματικού υπολοίπου του άρθρου 6 παρ. 1Γ της ΚΥΑ οδηγιών για την κατάρτιση του Π/Υ 2016. Πως μπορεί να εκτιμηθεί με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το ύψος του χρηματικού υπολοίπου στον αρχικό Π/Υ 2016.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με την παράγραφο 1Δ του άρθρου 6 της ΚΥΑ οδηγιών για την κατάρτιση του Π/Υ 2016 των δήμων, στον ΚΑΕ 81 ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΕ εγγράφεται το σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων όπως αυτές προκύπτουν από το ισοζύγιο της Γενικής Λογιστικής (Π.Δ. 315/99) της 31.12.2015. Στις περιπτώσεις υποχρεώσεων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης για αποπληρωμή σε περισσότερα του ενός έτη, στον Π/Υ 2016 εγγράφεται το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί εντός του έτους, όπως αυτό προκύπτει από τη σχετική πράξη πολυετούς ανάληψης υποχρεώσεων.
Με βάση τα ανωτέρω και δεδομένου ότι οι δήμοι θα πρέπει να προβούν σε εκτιμήσεις σχετικά, αφενός, με το ύψος των υποχρεώσεών τους κατά την 31.12.2015 και, αφετέρου, με τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να εγγραφεί στον Π/Υ 2016, ποια μεθοδολογία πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου αυτές οι εκτιμήσεις να είναι ρεαλιστικές;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς υπολογίζονται οι ετήσιες πιστώσεις που πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό έτους 2016 για τα έργα του ΠΔΕ ;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά ποσά πρέπει να εγγραφούν στον π/υ έτους 2016 στους Κ.Α.Ε. «0715», «0512» και «0441»;
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ- ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - ΕΡΓΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ). Π.Χ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
1. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΑΙΤΗΜΑ
2. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.
3. ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΣΟΥ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
4. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
5. ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
6. ΣΥΜΒΑΣΗ
7. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
8. ΕΝΤΑΛΜΑ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης (Ν.4014/2011)
Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 27 Ν.4014/2011 τα πρόστιμα, τα οποία επιβάλλονται σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων και για τα οποία είτε δεν έχει ασκηθεί διοικητική προσφυγή είτε έχει ασκηθεί και έχει απορριφθεί, αποστέλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τους υπαλλήλους της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για βεβαίωση και είσπραξη.
Τα ερωτήματά μου είναι
1) εάν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που επιβάλλονταν αρχικά με τον Ν.1337/83 θα έπρεπε να αποστέλλονται απο την Υπηρεσία Δόμησης για την βεβαιώση και είσπραξη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ως δημόσιο έσοδο ή εάν θα έπρεπε να αποστέλλονται για την βεβαίωση και έισπραξη στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου.
2) εάν μετά τις διατάξεις του Ν.4014/2011 περί βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης θα πρέπει όλα πλέον τα πρόστιμα ανεξαρτήτως χρονολογίας (πρίν και μετά το 2011) να διαβιβάζονται απο την Υπηρεσία Δόμησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως κατανέμονται οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ; Τι γίνεται στην περίπτωση που ένα έργο χρηματοδοτείται και από πόρους του δήμου;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι δαπάνες των ΚΑΕ 6056 και 6151 κατανέμονται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η ορθή απεικόνιση των ΚΑΕ που αφορούν την υποκατηγορία εσόδων 161 «Έσοδα από Επιχειρήσεις»;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.5 της ΚΥΑ 26945 / 31.07.2015 για την κατάρτιση του Π/Υ 2016, οι δαπάνες των δήμων που χρηματοδοτούνται από το από το εθνικό και από το συγχρηματοδοτούμενο (ΕΣΠΑ) τμήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατανέμονται στις Υπηρεσίες με κωδικό από 60 έως 69. Ωστόσο, στις προηγούμενες δύο ΚΥΑ που αφορούσαν την κατάρτιση του Π/Υ των ετών 2014 και 2015, για την παρακολούθηση των έργων του ΕΣΠΑ προβλεπόταν η χρήση του ΚΑΕ 7341 με τον τίτλο «Έργα και δράσεις από χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ)».
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Στον Π/Υ 2016 τα χρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ θα εξακολουθήσουν να εγγράφονται συνολικά σε ανάπτυξη του ΚΑ 7341 στις Υπηρεσίες με κωδικό από 60 έως 69 ή θα γίνεται κατανομή της δαπάνης ανάλογα με τη φύση της (οι επενδυτικές δαπάνες σε ΚΑΕ της ομάδας 7 και οι λειτουργικής φύσης δαπάνες σε ΚΑΕ της ομάδας 6);
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010, άρθρο 94, η εποπτεία προς τους Τ.Ο.Ε.Β. ασκείται πλέον από τους Δήμους. Στον Δήμο Χανίων έχει αποσταλεί προς έγκριση από Τ.Ο.Ε.Β. πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης που αφορά στον προϋπολογισμό έτους 2015 και στον ισολογισμό-απολογισμό αποτελεσμάτων χρήσης 2014. Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Είναι αρμοδιότητα του Δήμου η εποπτεία του Τ.Ο.Ε.Β. ως προς τα συγκεκριμένα θέματα;
2. Εάν ναι, σε τι επίπεδο, με ποια διαδικασία και από ποια όργανα ή υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να ασκηθεί η εποπτεία;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Για την δαπανη "ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΤΕΛΗ'' ο Δημος μας ως παραστατικο στο ΧΕΠ επισυναπτει το ΔΕΛΤΙΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ'' απο ΕΛΤΑ το οποίο αναγραφει οτι εξομοιωνεται με ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ.
Ειναι νομιμο το δικαιολόγητικό;
Να σας γνωρισω οτι η εκδοση του ΧΕΠ και η πληρωμη προς ΕΛΤΑ γινεται αυθημερον. Για τουτο και δεν εκδιδουμε ΧΕΠ προπληρωμης για τον εν λογω σκοπο.
Για την δαπανη ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΤΕΛΗ'' ο Δημος μας ως παραστατικο στο ΧΕΠ επισυναπτει το ΔΕΛΤΙΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ'' απο ΕΛΤΑ το οποίο αναγραφει οτι εξομοιωνεται με ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ.
Ειναι νομιμο το δικαιολόγητικό;;;
Να σας γνωρισω οτι η εκδοση του ΧΕΠ και η πληρωμη προς ΕΛΤΑ γινεται αυθημερον. Για τουτο και δεν εκδιδουμε ΧΕΠ προπληρωμης για τον εν λογω σκοπο.
ΕΚ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΓΟΝΑΤΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2674032795 ΕΣΩΤ. 4
