ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΑΧ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Με Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύθηκε στις 12.9.2016, λύθηκε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου μας και όλες της οι δραστηριότητες, τα προγράμματα και οι δράσεις, καθώς και το προσωπικό μεταφέρθηκαν στο Δήμο μας, ενώ συστάθηκαν ταυτόχρονα στον Ο.Ε.Υ. μας και αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις Ι.Δ.Α.Χ.. Κάνοντας τον έλεγχο των υπηρεσιακών φακέλων των υπαλλήλων προκειμένου να γίνει η κατάταξή τους στο Δήμο (και να σταλεί για δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ.) γεννώνται τα κάτωθι ερωτήματα σχετικά με την προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τον Ν.4354/15 και τη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο (2/31029/ΔΕΠ/6.5.2016) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 262 Ν.3460/06, 2α του άρθρου 112 Ν.3852/10 & παρ.4 άρθρου 44 Ν.3979/11:
1) α΄ περίπτωση: Υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ. - των οποίων οι αρχικές συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους ωραρίου 40ωρών/εβδομάδα, την 2.10.2010 έγινε μείωση ωραρίου (με τη σύμφωνη γνώμη τους) σε 35ώρες/εβδομάδα ή 25 ή και 20 ώρες ανάλογα με την περίπτωση - με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους. Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο του Γ.Λ.Κ. (άρθρο 11), για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας τους, εφαρμόζεται ένας αλγόριθμος. Συνεπώς για την κατάταξή τους στο Δήμο, θα πρέπει να υπολογιστεί όσος χρόνος είχαν στην λυθείσα Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (112 Ν.3852/10) με πλήρες ωράριο = την αναλογία της προϋπηρεσίας με μειωμένο. Υπάρχει κάτι άλλο διαφορετικό? γιατί ελέγχοντας την κατάταξή τους την 1.1.2016 (από το ΝΠΙΔ) διαπίστωσα ότι δεν είχε γίνει αντίστοιχη προσαρμογή και σε σχετική ερώτησή μου, έλαβα την προφορική απάντηση ότι κάπου είχαν δει ότι προσμετράται όλος ο χρόνος για την κατάταξη στο κλιμάκιο απλώς λαμβάνουν αναλογία των αποδοχών σύμφωνα με τις ώρες εργασίας. Ψάχνοντας στο Γ.Λ.Κ. δεν βρίσκω κάτι αντίστοιχο, εκτός εάν έχουν μπερδευτεί με την ασφαλιστική νομοθεσία (ΙΚΑ) η οποία ορίζει ότι εάν εργάζονται έως και 4 ώρες την ημέρα λογίζεται ως ολόκληρο ασφαλιστικό ημερομίσθιο.
2) β΄ περίπτωση: Υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ. οι οποίοι είχαν συμβάσεις Έργου και το Α.Σ.Ε.Π. με την υπ' αρίθμ. 1414/28.11.20005 Απόφαση του, αποφάσισε ότι συνέτρεχαν οι διατάξεις του άρθρου 11 του Π.Δ. 164/2004 και μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Για την κατάταξή τους στο Δήμο, πόση προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψη δεδομένου ότι οι συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν αναγνωρίζονται πλέον? Υπολογίζω το χρόνο από την μετατροπή των συμβάσεών τους (Απόφαση Α,Σ,Ε,Π,) σε αορίστου χρόνου και εντεύθεν (για την έκδοση της οποίας ελήφθησαν υπόψη οι συμβάσεις έργου) ή θεωρείται ως αναγνωρισμένη αυτή η προϋπηρεσία (από τον Α.Σ.Ε.Π.) και υπολογίζω όλον τον χρόνο από την πρώτη σύμβαση έργου μέχρι και σήμερα?
3) γ΄ περίπτωση: ο χρόνος ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας που έχει λάβει εργαζόμενη Ι.Δ.Α.Χ. σύμφωνα με το άρθρο 142 Ν.3655/08 και πληρώθηκε από τον Ο.Α.Ε.Δ. προσμετράται για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας ή δύναται μόνο για αναγνώριση πλασματικών ετών κατά τη συνταξιοδότηση?
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και αναμένω την απάντησή σας.
1) α΄ περίπτωση: Υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ. - των οποίων οι αρχικές συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους ωραρίου 40ωρών/εβδομάδα, την 2.10.2010 έγινε μείωση ωραρίου (με τη σύμφωνη γνώμη τους) σε 35ώρες/εβδομάδα ή 25 ή και 20 ώρες ανάλογα με την περίπτωση - με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους. Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο του Γ.Λ.Κ. (άρθρο 11), για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας τους, εφαρμόζεται ένας αλγόριθμος. Συνεπώς για την κατάταξή τους στο Δήμο, θα πρέπει να υπολογιστεί όσος χρόνος είχαν στην λυθείσα Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (112 Ν.3852/10) με πλήρες ωράριο = την αναλογία της προϋπηρεσίας με μειωμένο. Υπάρχει κάτι άλλο διαφορετικό? γιατί ελέγχοντας την κατάταξή τους την 1.1.2016 (από το ΝΠΙΔ) διαπίστωσα ότι δεν είχε γίνει αντίστοιχη προσαρμογή και σε σχετική ερώτησή μου, έλαβα την προφορική απάντηση ότι κάπου είχαν δει ότι προσμετράται όλος ο χρόνος για την κατάταξη στο κλιμάκιο απλώς λαμβάνουν αναλογία των αποδοχών σύμφωνα με τις ώρες εργασίας. Ψάχνοντας στο Γ.Λ.Κ. δεν βρίσκω κάτι αντίστοιχο, εκτός εάν έχουν μπερδευτεί με την ασφαλιστική νομοθεσία (ΙΚΑ) η οποία ορίζει ότι εάν εργάζονται έως και 4 ώρες την ημέρα λογίζεται ως ολόκληρο ασφαλιστικό ημερομίσθιο.
2) β΄ περίπτωση: Υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ. οι οποίοι είχαν συμβάσεις Έργου και το Α.Σ.Ε.Π. με την υπ' αρίθμ. 1414/28.11.20005 Απόφαση του, αποφάσισε ότι συνέτρεχαν οι διατάξεις του άρθρου 11 του Π.Δ. 164/2004 και μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Για την κατάταξή τους στο Δήμο, πόση προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψη δεδομένου ότι οι συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν αναγνωρίζονται πλέον? Υπολογίζω το χρόνο από την μετατροπή των συμβάσεών τους (Απόφαση Α,Σ,Ε,Π,) σε αορίστου χρόνου και εντεύθεν (για την έκδοση της οποίας ελήφθησαν υπόψη οι συμβάσεις έργου) ή θεωρείται ως αναγνωρισμένη αυτή η προϋπηρεσία (από τον Α.Σ.Ε.Π.) και υπολογίζω όλον τον χρόνο από την πρώτη σύμβαση έργου μέχρι και σήμερα?
3) γ΄ περίπτωση: ο χρόνος ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας που έχει λάβει εργαζόμενη Ι.Δ.Α.Χ. σύμφωνα με το άρθρο 142 Ν.3655/08 και πληρώθηκε από τον Ο.Α.Ε.Δ. προσμετράται για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας ή δύναται μόνο για αναγνώριση πλασματικών ετών κατά τη συνταξιοδότηση?
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και αναμένω την απάντησή σας.
